Gyakran Ismételt Kérdések

A Bükki Csillagda információs pultjához rengeteg kérdés érkezik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csillagászati látogatóközpontjának látogatási rendjével, programjaival vagy éppen a fizetési lehetőségekkel kapcsolatban. Ezeket, a leggyakrabban felmerülő kérdéseket szedtük egy csokorba, hogy ezzel is segítsük látogatóinkat.


Hogyan lehet módosítani a már megvásárolt jegyek időpontját?

Amennyiben regisztráltak a vásárláskor a www.bnpi.hu oldalon, csak abban az esetben módosítható a jegy időpontja. A felhasználói fiókba belépve, a Jegyeim menüpontot kiválasztva lehet módosítani a jegyek időpontját.

Van-e lehetőség a megvásárolt jegyek árának visszatérítésére?

Az Általános Szeződési Feltételeink szerint – amit mindenki elfogad, mikor jegyet vásárol –, az "Eladónak nem áll módjában sem jegyet, sem ajándékutalványt visszaváltani, sem a vásárlás értékét visszatéríteni. Az – 1. és 4. pontban ismertetett módon végrehajtott – vásárlással Vevő beleegyezését adja, hogy Eladó a teljesítést megkezdje, illetve azt teljesítettnek tekintse (a saját nyomtatású jegyek esetében). Vevő a 45/2014. (II.26.) Korm. rendelet 29. § (1) bekezdésének l) pontjának értelmében elállási jogot a vásárlást követően nem gyakorolhat, tekintettel arra, hogy szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatás egy meghatározott időpontra (vezetett túrák, programok) vagy idősávra (bemutató- és látogatóhelyek) szól."

Mikor indulnak a programok?

Ősztől tavaszig 10, 12 és 14 órakor kezdőnek a komplex programjaink – amik mind a három attrakció megtekintését magukba foglalják –, a nyári időszakban ez kiegészül még egy idősávval, 16 órakor. A programokról további részleteket a Bemutatkozás menüpont alatt olvashatnak. A planetáriumi műsorrend elérhető a Planetárium menüpontban.

A családi jegy 4 főre szól vagy fejenként annyi?

A családi jegy 2 felnőtt és 2 gyermek részére szól, ahogyan ott szerepel a jegyvásárlásnál zárójelben is. További gyermekek esetén a családi kiegészítő jegyet a helyszínen van lehetőség megvásárolni.

Van esetleg rövidebb program is?

Önmagában a kiállítást van lehetőség megtekinteni, ami körülbelül 30-35 perc alatt járható be.

Csoportot szeretnénk hozni, hogyan lehet bejelentkezni?

Honlapunkon, az Online jegyvásárlás fülön belül található egy olyan lehetőség, hogy Csoportoknak. Ott található egy online formanyomtatvány, amit kitöltve van lehetőség a csoportfoglalásra.

Pedagógus-kedvezmény van?

Igen, pedagógus igazolvánnyal rendelkezők kedvezményes jegy vásárlására jogosultak, továbbá, amennyiben csoporttal (min. 10 fő) együtt érkeznek, akkor csupán regisztrációs jegyet szükséges vásárolniuk. Ezen kedvezmények felhasználásához mindenféleképpen szükséges a pedagóguskártyát felmutatni.


SZÉP-kártyával lehet fizetni?

Igen, a helyszínen minden SZÉP kártyát elfogadunk, azonban online jegyvásárláskor nem használható Partnereinkél sem.

Különböző, fogyatékosággal élők számára jár-e bármilyen kedvezmény?

Igen, regisztrációs jegy váltására jogosult a fogyatékossággal élő, arcképes igazolvánnyal rendelkező* és 1 fő kísérője. (* elfogadjuk a a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványát; Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványát; Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványát; valamint a Magyar Államkincstár által fogyatékossági támogatásban való részesülésről kibocsátott hatósági igazolványt, vagy a fogyatékosság tényét egyértelműen igazoló más dokumentummal (pl. MÁK számára kért orvosi igazolás) rendelkezőket, a személyazonosság egyidejű igazolása mellett.)

3D-s vetítés miért csak egyszer van egy nap?

Törekszünk arra, hogy a Bükki Csillagda műsorrendje minél változatosabb legyen, ezért a nap folyamán a különböző idősávokban más-más programmal várjuk a látogatókat. A Planetáriumban így lehetőség van 2-, illetve 3D-s filmek megtekintésére, illetve élőszavas bemutatón való részvételre. Ez utóbbi esetben csillagászati tárlatvezetőink élőszavas planetárium bemutatóval segítik az égbolton való tájékozódást. Ezekben az időpontokban szóba kerülnek az éppen aktuálisan látható égi jelenségek is. A planetáriumi műsorrend itt érhető el: https://www.bukkicsillagda.hu/hu/planetarium-1

Kutyát be lehet vinni?

Nem, kivéve vakvezető és segítő kutyákat.

Kisgyerekkel mennyire élvezhető a program?

A Bükki Csillagda látogatását 6 éves kor felett ajánljuk, azonban szülői felügyelettel természetesen minden attrakciónk megtekinthető az ennél kisebbeknek is. Gyereksarok ugyancsak kialakításra került, ahol lehet rajzolni, kézműveskedni, s jó idő esetén kültéri játszóterünk is elérhető. Éjszakai programjaink viszont az ennél csak a még idősebb korosztály - 10 - 12 éves kortól - részére javasolt, mivel szombat esti eseményeink akár éjfélig is eltarthatnak.

A VR jegyeket le lehet előre foglalni vagy csak helyszínen lehet venni?

Nem, ezek megvásárlására csak a helyszínen van lehetőség. Az egyszemélyes VR élmények 5-6 percesek, ezeket érkezési sorrendben lehet kipróbálni.

Milyen büfé van a házban?

Az AsztroBisztróban friss szendvicseket, süteményeket és rágcsálnivalókat, üdítőket, házi szörpöket, kávét, teát, forró csokit tudnak vásárolni. Nyitvatartásuk megegyezik a látogatóközpontéval. Téli szezonban nem működik, de tervezetten 2024 Húsvétjától ismét elérhető lesz a Bükki Csillagda büfészolgáltatása. A legközelebbi étterem Répáshután található.

Miért csak szombatonként van esti, csillagászati program?

A Bükki Csillagda minden szombaton éjszakai programokat is szervez távcsöves csillagászati bemutatókkal. Ezeken az időpontokon kívül természetesen mindenkinek lehetőséget biztosítunk professzionális eszközeink használatára: csillagászati tárlatvezetőink felügyeletével külön program is igényelhető min. 20 fős csoportok részére. Ha a meghirdetett időpontokon kívül jönnének a Bükki Csillagdába éjszakai programra, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot velünk e-mailben: BukkiCsillagda@bnpi.hu!

Kapcsolódó