Félórás programjavaslat:

 • Látogatóinknak lehetőségük van a büfében, vagy jó idő esetén a büfé előtti teraszon elfogyasztani az Asztrobisztró ételeit, inni egy frissítő italt, vagy kávét. A Bükki Csillagdától kiváló panoráma nyílik a tájra.
 • Kisgyermekes családok gyermekei beltéren a játszósarkot, kültéren a 14 év alatti gyermekek számára kialakított játszóteret használhatják.


Egy órás programjavaslat:

 • A parkoló mellett elhelyezett információs táblákat olvasva Látogatóink tájékozódhatnak a Bolygótúra tanösvényről. Egy másik táblán Répáshuta közösségének tájhasználatáról, és ősi mesterségeiről (erdőművelés, a mész-, és szénégetés) olvashatnak színes, érdekes ismereteket.
 • Aki egy kellemes túrával fedezné fel a környéket, az a Bolygótúra tanösvényen egy hegygerincen sétálva a Zsérci Nagy-Dél hegyvonulat látványában gyönyörködhet. A séta során hegyi réteket és legelő állatokat láthatnak.
 • Ha Répáshutára szeretne valaki ellátogatni, akkor az gyalog 20, autóval néhány perc alatt elérhető. A völgyben elhelyezkedő település utcáin sétálva a Bükk hegységre jellemző, mészkőből is épített házakat láthatnak.

Répáshuta a magasból Fotó: Kozma Attila


1,5 órás programjavaslat:

 • A túrázni vágyók gépjárművel Répáshutára néhány perc alatt leérnek. A településről a Szabadság út felé haladva a Balla-völgy bejáratánál leparkolhatjuk az autót. Egy rövid, de meredek útvonalon megközelíthető a Balla-barlang, ami egy természetes barlang a település felett. A túraút hossza oda-vissza hozzávetőlegesen 1100 méter, a szintkülönbség kb. 70 méter.


 • Akik egy rövidebb étkezést terveznek, vagy egy frissítőt szeretnének fogyasztani, a település vendéglátó egységeit kereshetik fel: a Vadász étteremben egytálételeket, a Vadnyúl-teraszon pizzát rendelhetnek, de nyári időszakban hűsítő italokat, fagylaltot is választhatnak a kínálatból.


2 órás programajánlat:

 • Répáshután, a faluból a Balla-völgybe kivezető út bal oldalán található a település tájháza, ami előre egyeztetett időpontban látogatható meg. A tájház kertjében található egy fedett kiülő. A hely alkalmas lehet kisebb csoportok részére a tájházban látottak megbeszélésére, illetve szabadtéri étkezésre egyaránt. Répáshuta Tájház (3559 Répáshuta, Szabadság u. 4.) Megközelítés: az Önkormányzati Hivatal előtti parkolóból néhány perc sétára található. A tájház díjtalanul látogatható hivatali nyitvatartási időben. Hétfőtől csütörtökig 8.00 és 16.00 óra között, pénteken 8.00 és 12. 00 óra között tekinthetik meg az érdeklődők. A kulcsot a Polgármesteri hivatalból kérhetik el a látogatók, és oda is kell visszavinni. Érdekes információk a tájházról itt olvashatók. Telefonszám - időpont-egyeztetés céljából: 06 46 390113

 • Akik a mozgást részesítik előnyben, azok 2 óra alatt járhatják be a Bolygótúra tanösvényt.. A túra 4 kilométer hosszú, és közel 200 méter a szintkülönbség. A tanösvény a kezdeti szakaszon erősen emelkedik, majd a visszaforduló után lefelé barangolhatunk. A hegyes-völgyes vonalvezetés miatt több emelkedő és meredek lejtő is teszi változatossá utunkat.


Ha több időt szán a bükki tartózkodására

 • Fél órás autóútra található Eger irányába a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugati Kapu Látogatóközpontja. A Felsőtárkányi-tó partján elhelyezkedő bemutatóhelyünk egyben erdei iskolaként és szálláshelyként is működik. Itt a családok, diákok játékos módon, terepi erdei iskolai foglalkozások közben szerezhetnek ismereteket a Bükki Nemzeti Park növény- és állatvilágáról, valamint földtani jellegzetességeiről. Az oktatóközpontban megtekinthető a "Karszt és Élővilága" elnevezésű állandó kiállításunk, ahol interaktív elemek is segítik az ismeret- és élményszerzést. A természetismereti modul és a kiállítás időtartama: 2 óra


 • Hasonlóan fél órányi autóútra Miskolc irányában, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság különleges lillafüredi barlangjai érhetők el, melyek évszaktól függetlenül lenyűgözik a látogatót. Ha nem csak a csillagok látványában gyönyörködne, és érdekli a föld alatti világ is, akkor a Szent István- és Anna-barlangban garantáltan csodákat láthat. Az Anna-barlang mésztufából képződött , melyből a világon alig néhány hasonló barlang található. Megismerhetik a kristálytiszta vizű forrásaink eredetét és megtudhatják, hogy miért fontos karsztvizeink védelme. Megcsodálhatja a hegy mélyének ritka természeti kincseit, felfedezheti a barlangok rejtett élővilágát. Ha ez még nem lenne elég, akkor a denevérek fontosságáról, hasznosságáról és a barlangi levegő kivételes tisztaságáról, egészségre gyakorolt pozitív hatásáról is hallhatnak a látogatók.
Tanösvényeink a Bükkben:

https://www.bnpi.hu/hu/tanosvenyek#attractions


Ha EGERben foglalt szállást, a város programjairól itt tájékozódhat.

Ha MISKOLCon szállt meg, a város programjai itt érhetők el.

Kapcsolódó