Nyári bolygók a Bükki Csillagdából 2022.06.22. 16:30

A kora nyári égbolton ugyan nincsenek nagy, meghökkentő égi események, de a korán kelők mégis különleges látványban részesülhetnek júniusban.

A szabad szemmel is látható bolygók szépen sorakoznak a hajnali égbolton, hogy az ekliptika (a bolygók keringési síkja) mentén álljanak modellt az érdeklődőknek.

Nem sokkal napkelte előtt a délkeleti horizont felett legmagasabban Naprendszerünk legnagyobb bolygói a gyűrűs Szaturnusz és a csíkos Jupiter láthatóak. Közvetlenül a Jupiter mellett, keleti irányban látható a vörös bolygó, a Mars. Ahogy pedig a Nap egyre jobban a horizont fölé emelkedik, még az utolsó percekben belső bolygószomszédunk, a Vénusz is felbukkan egy rövid időre, hogy aztán végül mind eltűnjenek a csillagunk nappali fényességében.

De mennyire szokatlan ez a jelenség? Egyáltalán nem az. A mostani alkalom, a híresztelésekkel ellentétben, nem egy évezredenként egyszer látható esemény. Nem ritka ugyanis, hogy Naprendszerünk minden bolygója egy este alatt szabad szemmel, vagy távcsővel megtekinthetők. A mostani alkalom talán annyiban különbözik a közelmúlt hasonló eseményeitől, hogy a szabad szemmel látható bolygók a Naptól számított távolságuk sorrendjében láthatóak az égbolton is - azaz balról jobbra: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz. Kiemelendő az is, hogy csillagászati szempontból nincs szó bolygók együttállásáról. Ez inkább “bolygóvonat”, “bolygófüzér”.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy ezek a napok vizuálisan szép látványt nyújtanak, de nem a legalkalmasabbak a bolygók távcsöves megfigyeléséhez. Erre későbbi hetekben/hónapokban egyre kedvezőbb körülmények lesznek. Az óriásbolygók egyre magasabban, és egyre korábban jelennek meg az esti égbolton, a belső kőzetbolygók pedig egyre távolabb kerülnek a Naptól, így kikerülve annak erős fényéből. A Merkúr és a Vénusz alacsony horizont feletti magassága és a kora hajnali időpont miatt ugyan a Bükki Csillagda most nem ideális hely a jelenség megfigyelésére, kitűnő alkalom lesz a későbbi, nyári esti észlelési programjainak keretében felkeresni ezeket a bolygókat is. Már kisebb távcsövekben is igen látványosak a Vénusz fázisai, a Mars vörös korongja, a Jupiter csíkos felhősávjai és Galilei-holdjai, valamint a Szaturnusz gyűrűje.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk esti programjainkra az alábbi időpontokban.


Derült eget! :-)


Kapcsolódó