„Zöld hősök” a Túrbuckán: közös erővel a természet védelméért! 2023.04.05. 13:44

Április elsején, az Emerson Automation FCP KFT. 18 önkéntese kitelepült a festői szépségű, cserépfalui Túrbuckához, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársainak szakmai támogatása mellett, elültessenek 2000 darab, hazai őshonos fajú facsemetét, a „LIFE4OakForests” programmal érintett területen.

A projekt leromlott állapotban lévő tölgyesek természetességének javítását tűzte ki célul, és olyan természetvédelmi kezelési módszereket alkalmaz, amelyekkel az erdő és annak ökológiai folyamatai is rekonstruálhatóak. Az ilyen erdőkben tetten érhető sokféleség fontos ahhoz, hogy az erdő ellenálljon a klímaváltozás kihívásainak, élőhelyet biztosítva számos védett állat- és növényfajnak.

A munka megkezdése előtt, az önkéntesek rövid tájékoztatást kaptak az Igazgatóság történelméről, jelenlegi feladatairól és tevékenységéről, majd betekintést nyerhettek a Bükk hegység kialakulásába és megismerhették a helyszín sajátosságait, saját önkéntességük szerepét, jelentőségét.

Miután mindenki kitűzte a BNPI-től kapott, az önkéntesek összetartozását is szimbolizáló jelvényt, az időjárási előrejelzés ellenére, gyönyörű, napsütéses időben látott neki a csapat a kemény munkának. Nagyobbrészt őshonos, molyhos tölgy csemetéket telepítettek kézi erővel, de elegyfaként mezei szilt és vadgyümölcs fajokat (vadkörtét, vadalmát és sajmeggyet) is ültettek. Nemcsak a felnőttek dolgoztak, hanem a velük érkező gyermekek is nagy odaadással segítették szüleiket a munkában. A fantasztikus hangulatban zajlott kezdeményezés során gyorsabban fogytak el az ültetésre váró csemeték, mint a rendelkezésre álló pogácsa és szendvics halmok. Az önkéntesek hihetetlen elszántsága és önzetlen munkája újra bizonyította, hogy mindenki tud, képes tenni valamit a természetért, miközben a szabadidőt is tartalmasan tölti el!

Az Emerson Automation FCP KFT. munkatársai kissé fáradtan, de a hasznosan eltöltött nap örömével telve, mosolyogva vették át az oklevelet, amelyben önkéntes munkájukból fakadóan, hivatalosan is elismerésre került munkahelyük és a BNPI partnersége.

Mivel az őshonos erdőtársulások védelme, fenntartása fontos feladatunk a fenntartható jövő, a biodiverzitás megőrzése érdekében is, az ilyen kezdeményezések lehetővé teszik, hogy ne csak álmodozzunk egy természet-közelibb jövőről, hanem ténylegesen cselekedjünk is érte. A BNPI önkéntesei újra és újra azt is megmutatják, hogy bolygónk jövője nem csak a szakemberek munkáján múlik, hanem bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy a világ egy zöldebb és élhetőbb hellyé váljon!


De mi is az a közérdekű önkéntes tevékenység?

A közérdekű önkéntes tevékenységgel az önkéntesek szabad elhatározásából, ellenszolgáltatás nélkül segíthetik egy társadalmilag fontos cél megvalósítását. Ilyen fontos cél a természetvédelem ügye is. Önkéntes tevékenységek regisztrált fogadó szervezeteknél, a törvény által meghatározott tevékenységi körben végzett munka. A törvény meghatározza a fogadó szervezetek körét és az ott végezhető tevékenységet, valamint annak szabályait. A BNPI 2022-ben vált ilyen regisztrált fogadó szervezetté.

A természetvédelem ügyét, önkéntesként, nemcsak a fent leírt, igen fontos faültetési akciókkal tudjuk szolgálni, hanem számos egyéb tevékenységgel is hozzájárulhatunk ahhoz. Ilyenek a különböző élőhely-kezelési feladatokban, cserjeirtásban, inváziós fajok eltávolításában, szemétszedési napokon és egyéb tevékenységekben való részvétel, ezért önkénteseink számára, több mint 70, opcionálisan választható modult alakítottunk ki.

Csatlakozzon Ön is önkénteseink sorába, válasszon a felkínált lehetőségek közül és jelentkezzen honlapunkon!

Legyen bronz, ezüst, vagy akár arany fokozatú önkéntesünk, vagy vállalati/civil önkéntes partnerünk!

Tegyünk közösen a természetért, környezetünkért!



A LIFE4OakForests programról további információk a life4oakforests.eu honlapon olvashatóak.



Kapcsolódó